Sunday, November 18, 2007

Ikan Cencaru Belah belakang


Bahan-bahan

Ikan cencaru 5 ekor
serbuk kunyit 1/2 sk
serbuk cabai 1 sk

BAHAN SAMBAL DIGILIN HALUS
10 biji cili kering
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 batang serai
sedikit air asam
belacan garam gula secukup rasa

CARA-CARA

1. Gaul kunyit, serbuk cabai dan garam dengan ikan. Diperap 30 minit
2. Untuk sambal, tumis semua bahan-bahan giling sehingga naik minyak. Biar sejuk sebentar
3. Sekarang goreng ikan yang disumbat dengan separuh sambal hingga garing. Hias dengan hirisan tomato dan timun. Sambal yang lebih boleh dituang diatas ikan.Sedap dimakan dengan nasi putih dan sayur kailan tumis. Enjoyyy!!

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger

Buddy Award from Yasmeen

Buddy Award from Yasmeen

An Award from Yasmeen of Health nut

An Award from Yasmeen of Health nut